Persoonlijk

Advies

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam cursus malesuada ligula, quis dignissim justo imperdiet nec. Fusce tempor lectus eget ipsum lobortis mattis. Curabitur ac arcu pulvinar, euismod leo non, consequat nunc. Nullam vestibulum posuere justo, et euismod libero placerat ut.

EERLIJKHEID, OPRECHTHEID, BETROUWBAARHEID

Eerlijkheid, oprechtheid en betrouwbaarheid zijn deugden die ook gelden bij het gebruik van digitale media: is uw kind op sociale media dezelfde als ‘in real life’, in het echte leven, of doet het zich anders voor in een online omgeving? In een omgeving van sociale media laten kinderen soms andere kanten van zichzelf zien dan die hun ouders van hen zien. Dat hoeft niet erg zijn, maar soms zijn die verschillende beelden niet met elkaar te rijmen.

Daarom is het belangrijk om regelmatig met uw kind te bespreken hoe het zich online presenteert. Een goede manier daarvoor is samen de tijdlijn van het socialemediaprofiel van uw kind (de stroom aan berichten op Facebook en Instagram) te doorlopen en te bespreken wat u daar ziet.

Sociale media worden steeds meer besloten. De meeste jongeren zetten hun Instagramaccount achter een slot. En hun Snapchatberichten zijn al helemaal snel uit zicht verdwenen. Buitenstaanders –ook ouders dus- hebben vaak geen toegang tot de profielen van jongeren. Daarom is het extra van belang het gesprek te voeren over hoe uw kind zich online presenteert: hoe ziet zijn profielfoto eruit, welke foto's en video's deelt het, welke merken, idolen of programma's heeft het geliked?

Adviezen:

  • Bespreek van welke sociale media uw kind gebruik maakt en informeer naar de manier waarop uw kind deze media gebruikt.
  • Bespreek regelmatig met uw kind welk beeld u krijgt van zijn tijdlijn en profielfoto's op sociale media.
  • Spreek met elkaar af geen sociale media te gebruiken waar je als opvoeder geen zicht op hebt (zoals Snapchat of Instagram) of bespreek regelmatig hoe die media gebruikt worden.

ACCOUNTABILITY EN VERANTWOORDELIJKHEID

Uw kind komt al op jonge leeftijd in aanraking met media. Doorgaans veel vroeger dan eerdere generaties. Ook al kiest u ervoor om uw kind nog niet zelf een smartphone, tablet of laptop te geven, het moet toch al vroeg leren om media verantwoordelijk te gebruiken. Dat dat niet zonder slag of stoot gaat, weten we.

Uw kind opvoeden tot een verantwoordelijk internetgebruiker is een belangrijk onderdeel geworden van de opvoeding. De vraag is: hoe doen ouders dat op een verstandige manier?

Dat hangt mede af van de leeftijd van uw kind. Is het nog jong dan is het verstandig uw kind nadrukkelijk te volgen en zijn internetgedrag regelmatig te controleren. Hoe ouder uw kind wordt, hoe meer u het zult loslaten en hoe minder vaak u het controleert.

Een van de middelen die u daarbij kunnen helpen, zijn de zogenaamde accountability-tools. Er zijn verschillende gebruiksvriendelijke alternatieven. Die instrumenten zijn niet in de eerste plaats bedoeld om uw kind te controleren, al is dat niet uitgesloten. Wel bieden ze de gelegenheid met elkaar afspraken te maken over internetgedrag en elkaar inzicht te geven in elkaars gedrag. Dat veronderstelt onderling vertrouwen en de bereidheid open en transparant te zijn.

Adviezen:

  • Zorg ervoor dat u (via surfgeschiedenis of een accountability tool) kunt zien wat uw kind doet op internet
  • Bespreek regelmatig met uw kind welk beeld u krijgt van zijn tijdlijn en profielfoto's op sociale media.
  • Vraag of uw kind het goed vindt als u door zijn chatgesprekken kijkt. Respecteer het als uw kind dit liever niet heeft. Vraag wel waarom niet, en of dit voor alle groepen geldt.
  • Als u uw jongere kind een smartphone geeft, maakt dan afspraken over de manier waarop u als ouder mee kijkt met het gebruik ervan.
  • Spreek met elkaar af geen sociale media te gebruiken waar je als opvoeder geen zicht op kunt hebben (zoals Snapchat) of bespreek regelmatig hoe die media gebruikt worden.
  • Laat uw kind zijn locatie van de smartphones delen met u of met vrienden.
  • Deel de toegangscodes van digitale apparaten in het gezin met elkaar.
  • Als uw kind zijn mediagebruik niet met u wil delen, stel dan voor dat het een ander in vertrouwen neemt over de inhoud van chatgesprekken of andere contacten via sociale media, bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin, oom of tante.

Links naar accountability-producten:
Qustodio
Covenant Eyes
X3Watch
Limitly
Yona